Cilinderslot repareren

Soms werkt een cilinderslot niet helemaal lekker meer. Je moet dan de sleutel veel heen en weer wiebelen om het slot te open te kunnen draaien. Of het slot gaat misschien helemaal niet meer open. Om een cilinderslot soepel te houden, kunt u het slot af en toe met slot spray smeren.

Wat je nodig hebt:

  • Slotspray
  • Schroevendraaier 

Volg de onderstaande stappen om het cilinderslot te repareren:

cilinder-repareren

  1. Haal de cilinder uit zijn kamer. Hiervoor hoeft u alleen maar de lange schroef in de zijkant van de deur los te draaien en de sleutel lichtjes heen en weer te bewegen.
  2. Smeer de cilinder met slotspray. Probeer enkele malen of de cilinder goed werkt voordat je hem weer in de deur plaatst.
  3. Levert dit geen resultaat op? Koop en monteer dan gewoon een nieuwe cilinder. Om te voorkomen dat je een verkeerde cilinder aanschaft is het aan te raden om de oude mee te nemen naar de winkel. Een nieuwe cilinder insteken, centreren en vastschroeven gaat net zo makkelijk.

 

Het juiste smeermiddel

Smeermiddelen kunnen we ruwweg onderscheiden in synthetische en olie achtige.

Smeer olie, vaseline, kaarsvet en dergelijke vallen in de laatste categorie en hebben de eigenschap vuil vast te houden, waardoor sloten en andere mechanieken op den duur stroever gaan werken. Hoe dikker de olie des te groter het risico dat er een vuilkoek ontstaat. Dit geldt voor alle smeermiddelen die vloeibaar of pasteus zijn, dus ook voor naaimachine olie en kruipolie, maar nauwelijks of niet voor slotspray.

Grafietpoeder en slotspray zijn vetvrije smeermiddelen en worden voor bijvoorbeeld sloten gebruikt. Ook grafiet kan aankoeken.
 

 

Plaats een reactie